+36 1 488 7008Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

hirek clvpartners

A jövedelmeket érintő 2019-es adóváltozások: az új típusú szociális hozzájárulási adó

2018. július 31. napján került kihirdetésre a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény, amely 2019. január 1-jétől jelentősen növeli a bér és egyéb jellegű jövedelmek után fizetendő adótételeket.
Jelentős változás, hogy megszűnik az eho, és helyette 19,5% mértékű szociális hozzájárulási adó („szocho”) terheli majd a jövedelmeket.

Az új rendelkezések egyértelműen növelik a munkáltatók terheit pl. a béren kívüli juttatások utáni adó mértékének az emelkedése, az osztalék esetén az adó számítási alapjának és az adó mértékének az emelése, valamint az adókedvezmények jelentős szűkítése miatt. A bérek jövő évi tervezése során fontos tehát az új szabályokat figyelembe venni.

A szocho felső határa vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék, vállalkozói osztalékalap, árfolyamnyereségből származó jövedelem után a jelenlegi 450.000,-Ft-ról a minimálbér összege 24-szeresének 19,5%-a lesz, ami az idei minimálbérrel számolva is 645.000,-Ft-ra emelkedik. Ezen felül a kkt, bt., kft. biztosított tagja után fizetendő szocho számítási alapja a minimálbér 112,5% -a.

Bár a szocho megfizetésére elsősorban a kifizető köteles, a jogszabályban meghatározott kivételes esetekben a jövedelemszerző magánszemély köteles azt megfizetni. Az adófizetési kötelezettség szempontjából speciális szabályok vonatkoznak a kirendelésre, munkaerő-kölcsönzésre és a több munkáltató által létesített munkaviszonyra.

Megszűnő adókedvezmények

- 25 év alatti pályakezdők, valamint 55 év feletti foglalkoztatottak utáni,
- Karrier Híd Programban részt vevők esetében járó,
- kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető,
- a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt munkavállalót foglalkoztató által igénybe vehető,
- a tartósan álláskeresők után igénybe vehető,
- a csed, a gyed, a gyes vagy a gyet folyósítása kapcsán érvényesíthető adókedvezmény, stb.

Fontos megjegyezni, hogy azon kedvezmények, amelyek meghatározott ideig vehetők igénybe, nem szűnnek meg 2019. január 1-jével automatikusan, azokat még az érvényesítésükre nyitva álló időtartamban igénybe lehet venni.

Az adókedvezménnyel érintett személyi kör jövőre az alábbiakra szűkül le
- a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók
- munkaerő-piacra lépők
- három vagy több gyermeket nevelő, munkaerő-piacra lépő nő
- megváltozott munkaképességű munkavállaló
- közfoglalkoztatott

Ugyanazon munkavállaló után egyszerre csak egy típusú kedvezmény vehető igénybe. A többféle kedvezményre való jogosultság esetén a választás joga a munkáltatót illeti meg.
A mi weboldalunk is használ cookie-kat a kellemesebb felhasználói élmény biztosítása érdekében. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulását adja a cookie-k alkalmazásához.
További információk